Op deze pagina vind u het algemene nieuws van de Boslust.

Daarnaast heeft elke bouw een eigen nieuws pagina met nieuws en updates, deze worden regelmatig geupdate.

Deze pagina's vind je hier:

 

Afgelopen woensdag hebben we een gezellige Kerstwandeling gehad op de Boslust. Nog even nagenieten van deze activiteit, de foto's staan in het fotoboek op deze website. De foto's staan in het algemene fotoalbum, wel even inloggen om ze te kunnen bekijken dit ivm de AVG.

kerstwandeling

Eind december 2018 was het voor mw. Arja Meijer 40 jaar geleden dat zij begon aan haar lange loopbaan op Boslust. I.v.m. haar gezondheidsklachten konden wij dit jubileum niet vieren op 8 februari jl., de daarvoor toen geplande dag. Voor vrijdag 29 maart (vandaag) stond nu dit jubileumfeest gepland. In aanwezigheid van haar echtgenoot en haar zoon werd op locatie VSO TP haar 40-jarig Boslust jubileum gevierd.

kunst

Aangezien Arja een kunstliefhebster is en dit expressievak ook graag met de leerlingen deelt, is het thema van haar jubileum “Kunst”. Het werd een creatieve dag, de leerlingen van de VSO TP kregen de gelegenheid diverse workshops te volgen. De leerlingen konden kiezen uit de volgende workshops; “kunst maken als een kunstenaar”, “portret tekenen”, “een vorm van mij en jou” en als laatste workshop “een beeld à la Karel Appel”. Elke workshop stond onder leiding van een deskundig kunstenaar uit de gemeente Ommen.

Naast dit programma was er uiteraard ook gebak en iets te drinken voor de gasten en de leerlingen van de VSO TP. Vanuit de OR, MR, collegae Boslust en bestuur stichting Aquila kreeg Arja mooie cadeaus aangeboden. We kunnen terugkijken op een mooie dag.

kunst2

De eerste nestkastjes in de strijd tegen de eikenprocessierups in Ommen zijn vandaag uitgedeeld. De nestkastjes worden door de gemeente verstrekt aan inwoners die eikenbomen in de buurt hebben. De kastjes worden gemaakt door leerlingen van de scholen De Maat en de Boslust bij het ATC op industrieterrein de Rotbrink in Ommen.

Nestdef 1

Overlast

Door verandering van het klimaat en de afname van de biodiversiteit neemt de afgelopen jaren het aantal eikenprocessierupsen toe, en als gevolg daarvan ook de overlast. De afgelopen zomer was er in Ommen veel overlast van de rupsen. De gemeente was daarin geen uitzondering, in heel het land nam de overlast door de harige rupsen sterk toe. Door de grote hoeveelheden rupsen was er meer kans dat mensen met de harige diertjes in aanraking kwamen. Contact met de haren van de eikenprocessierups kan gezondheidsklachten geven, zoals jeuk, pijnlijke huiduitslag en irritatie aan ogen of luchtwegen.

Vijanden

Door het veranderende leefklimaat zijn er steeds minder natuurlijke vijanden die de eikenprocessierups te lijf gaan. Natuurlijke vijanden van de harige rupsen zijn bijvoorbeeld koolmezen. Behalve mezen zijn dat ook vleermuizen, zij eten de nachtvlinders die uit de rupsen komen. Ecologisch bermbeheer en kruidenrijk gras in de plaats van strak gemaaide gazons dragen ook bij aan een natuurlijke bestrijding. Insecten die daarop afkomen, zoals de roofwants, gaasvlieg en sluipwespen parasiteren op de rupsen. De gemeente Ommen gaf afgelopen zomer aan de komende jaren meer te willen gaan doen om de aantallen van deze insecten en vogels te laten toenemen.

Mezen

Koolmezen eten veel rupsen en gaan ook de nesten van de eikenprocessierupsen te lijf. “Door het ophangen van nestkastjes in de buurt van eiken kunnen we proberen dat te stimuleren”, geeft de gemeente aan. De kastjes moeten dan wel op een geschikte plaats worden opgehangen. In de omgeving moet bijvoorbeeld water zijn en schuilplekken, waar de vogels heen kunnen vluchten bij een dreiging.

Oplossing

Het ophangen van nestkastjes niet de oplossing van het hele probleem. Het blijft nodig om de overlast ook te bestrijden met nematoden. Dat zijn microscopisch kleine aaltjes die de rupsen opeten. Op de plekken waar de aanwezigheid van de rupsen een risico voor de volksgezondheid is worden de nesten weggezogen.

Nestkast2

Nestkastjes

Inwoners van Ommen konden tot 31 december vorig jaar online een nestkastje aanvragen bij de gemeente. De kastjes worden zolang de voorraad strekt uitgedeeld volgens het principe: wie het eerst komt, die het eerst maalt. Het ATC aan de Drift heeft 200 nestkastjes gemaakt voor de gemeente. De kastjes kunnen op werkdagen vanaf 8 tot 17 januari tussen 9 en 11 uur worden opgehaald bij het ATC. Bij het kastje krijgen de inwoners een schroef om het kastje mee op te hangen, en een lijst met 9 tips van de Vogelbescherming Nederland, over hoe de nestkastjes het beste kunnen worden opgehangen. De uitgifte wordt gedaan op basis van opgegeven adres.

Bron: Ommenaar

Juf Janneke Lukas-Moerman heeft vorige week afscheid genomen van de Boslust in Ommen. Op deze school werkte zij ruim achttien jaar als teamleider voor de SO-afdeling. Voor deze periode was zij werkzaam op het SBO in Zwolle.

jufjanneke1

Met huifkar en tractor werd Juf Janneke door enkele leerlingen van de Boslust van huis gehaald. Vervolgens kwam zij met haar man, kinderen en kleinkinderen naar de Boslust. Hier werd zij enthousiast opgewacht door de leerlingen en medewerkers van de school. Onder gezang en muziek vervolgde zij samen met haar kleindochter Cato de weg onder de boog door, het schoolgebouw in. Hier was het tijd voor een feestje met alle leerlingen van de SO-afdeling van deze school.

Bron: Vechtdalcentraal

Joris Bezorgt, brengt in Dalfsen bestellingen van groenten van kwekerij "Eef Stel" rond en sinds kort ook brood voor bakkerij van der Most. "Joris Bezorgt" heeft als doelstelling om mensen uit een specifieke doelgroep aan het werk te krijgen.

joris

Al enige tijd loopt onze leerling Joël stage bij de "stichting Joris bezorgt". Het is de bedoeling dat dit een werkplek voor hem wordt. Vanaf oktober brengt hij met een bakfiets bestellingen voor bakkerij van der Most in Dalfsen rond.

Op de site van school, bij de VSO TP staat een artikel met meer informatie over het project. Ook is er een facebook pagina met meer info: facebook.com/jorisbezorgt

joris2

Wil je meer weten over het initiatief of heb je belangstelling voor de brood-bezorg-service? mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.