Welkom op de nieuwspagina van de TP groepen.

Alle TP groepen van de Boslust plaatsen hier regelmatig, leuke updates met een of meer foto's. 

Op dinsdag 30 oktober hebben leerlingen van de Boslustschool uit Ommen een dode hoekles gevolgd. Met het lesprogramma Veilig op Weg leerden de kinderen wat je het beste kunt doen als je een vrachtauto, bus of landbouwvoertuig op straat tegenkomt. Dankzij de inzet van ROVA en een voorlichter van Veilig Verkeer Nederland, kregen de kinderen een leuke les over de dode hoek en andere zaken waar bestuurders van grote voertuigen mee te maken hebben.

Dodehoek1

Veilig op weg

Het lesprogramma Veilig op Weg begint in de klas met een film en een quiz, waarin de kinderen leren wat de dode hoek is en hoe ze veilig kunnen omgaan met grote voertuigen in het verkeer. Ook is er speciale aandacht voor de juiste plek bij een rotonde. Maar het spannendste gedeelte van de les is natuurlijk wanneer de kinderen plaats mogen nemen in de cabine van een echte vrachtauto en zelf kunnen ervaren wat een chauffeur wel en niet ziet.

Oefenen met uw kind!

Verkeer leer je pas echt door het te doen. Verkeerseducatie hoort dan ook niet alleen in de klas. Ook ouders spelen een belangrijke rol. Bespreek af en toe de twee vuistregels met uw kind(eren). 1. Ga nooit naast een vrachtauto staan maar blijf er rechts en ruim achter.

2. Houd meer dan drie meter afstand aan alle zijden van de vrachtauto.

De dode hoek in het verkeer

Chauffeurs van vrachtauto’s, bussen en andere grote voertuigen hebben geen zicht op verkeer rechts naast hun auto en pal voor en achter hun auto. Jaarlijks vallen door ongelukken met de dode hoek rond de 10 doden en enkele tientallen zwaargewonden te betreuren. Het doel van de 'dode-hoek-les' is nul verkeersslachtoffers door de dode hoek van vrachtwagens.

Verschillende maatregelen, zoals spiegels en camera’s op grote voertuigen, maken de dode hoek kleiner, maar lossen het probleem niet helemaal op. Daarom is voorlichting letterlijk van levensbelang, vooral aan de meest kwetsbare verkeersdeelnemers: kinderen.

Veilig op Weg is een initiatief van Veilig Verkeer Nederland en Transport en Logistiek Nederland (TLN) en is mede mogelijk gemaakt door ROVA, de gemeente Ommen en ROV Oost-Nederland.

Dodehoek2

Al heel lang kunnen de leerlingen van de VSO TP afdeling op vrijdag middag kiezen uit een aantal activiteiten, dit blok was een van deze activiteiten vissen. Afgelopen weken hebben we vooral gevist in de opgeving van Ommen op de wat kleinere vissen.

Vandaag stond er een andere vis plek op het programma, de broekbeke visvijver in Geesteren, hier zwemmen echt grote, sterke vissen rond zoals de steur en de meerval.

vissen2

Na een korte uitleg over het gebruik van de hengels en aas zijn we entausiast gestart met vissen en al snel had een van de leerlingen de eerste vis gevangen een grote steur van ruim een meter. Hierna werden er regelmatige mooie vissen uit het water gevist en aan het einde van de middag hadden alle leerlingen minimaal een vis gevangen! 

vissen1

 

Het oogt bijna idyllisch. Sinds anderhalf jaar rijdt er weer een bakfiets door de straten van Dalfsen, om verse groenten en binnenkort ook vers brood te bezorgen. Stichting JorisBezorgt komt elke woensdag en vrijdag bij klanten aan huis en biedt op die manier werk aan twee mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat betekent voordeel en gemak voor de klant, voor de kweker, voor de bakker en niet in de laatste plaats voor Joris en Joël zelf. En dat alles met dank aan een ondernemend familielid.

Joris bezorgt

Joris Niens zat al een tijdje werkloos thuis toen zijn zus een balletje opgooide bij haar vriend, Wladimir Nijenhuis. Wladimir is een ondernemend type, kon hij niet iets bedenken voor Joris? “Ik heb eerst in mijn eigen netwerk rondgevraagd of iemand hem ergens kon plaatsen, maar dat bleek toch lastig.” Misschien kunnen we een bedrijfje voor hem beginnen, dacht Nijenhuis, zelf eindverantwoordelijk voor de aftersales bij acht autobedrijven in de regio. “Jij wilt zaterdag toch altijd verse broodjes, vroeg mijn vriendin; is het geen idee om bij mensen thuis brood te bezorgen?” In samenspraak met Joris ontstond het idee voor een bezorgservice.
Uitstekend idee, vond lokale bakker Van der Most. Maar zoveel logistiek op de vroege ochtend was iets teveel gevraagd om mee te beginnen. Gelukkig was groentekweker Eef Stel minstens zo enthousiast, en groenten kun je prima ’s middags bezorgen. Nijenhuis nodigde vrienden, familie en netwerk uit voor een rondleiding bij de kweker en liet ze na afloop intekenen. Er kwam een bakfiets, een logo, een T-shirt en Joris’ eerste bezorgroute was een feit. Kweker Eef Stel zag zijn omzet in het dorp stijgen, zijn nieuwe klanten zijn goedkoper uit en Joris heeft weer werk.

Gratis advies
Echt marktonderzoek heeft Wladimir vooraf niet gedaan. “Ik ben eerder iemand die begint en dan zien we wel. Ondernemers hier uit het dorp en mensen met verstand van zaken heb ik benaderd om mee te denken. Ik kreeg gratis advies, iedereen draagt bijna voor niks een steentje bij. Joris valt in een specifieke doelgroep en zijn contactpersoon bij de gemeente ondersteunt me heel goed. Ik wilde meteen gas er op en vol aan de bak, maar zij zei: je kunt beter iets rustiger beginnen om dan langzaam en organisch te groeien. En daar geeft ze hele goede tips voor.”
Die contactpersoon, arbeidsprofessional Barbara Lammertink, is lovend. Werkplekken zoals deze, waarin je samen tijd creëert om te kijken of iets echt werkt, zijn volgens haar hard nodig. “Het is zo fijn dat iedereen hier omheen staat: de begeleider van Joris helpt hem met het werk, ik help Wladimir met regels en financiën, stagiaire Joël wordt bijgestaan door zijn docent, de familie van beiden fietst mee om te kijken of alles goed gaat. In Afrika kennen ze een gezegde: ‘it takes a village to raise a child’. Dat geldt ook voor deze doelgroep. Je moet het met elkaar oppakken.”

Groei
Joris zelf is inmiddels acht uur per week in dienst bij de stichting die zijn naam draagt. Samen met stagiair Joël Wildschut laadt hij op woensdag- en vrijdagmiddag zelfstandig de kratten in en rijden ze hun ronde. “We begonnen met een groepje van 8 klanten, maar hebben nu 56. Een stabiele groep; elke week komen er een paar bij en gaan er een paar af. Nu we ook brood gaan bezorgen komen er meer bij.” Of Joris daarom zijn uren zal uitbreiden is nog niet zeker. Dankzij zijn arbeidsconsulent van gemeente Dalfsen vond Joris ander werk bij een kantoormeubelenbedrijf in Dalfsen. “Daar zet ik bureaustoelen in elkaar. Die combinatie bevalt mij heel goed, dus als JorisBezorgt groeit ontstaat er misschien ook werk voor anderen.”
Vergeleken met veel andere bedrijven, waar professionele jobcoaches meekijken, werken Joris en Joël verbazingwekkend zelfstandig. “Overdag is er niemand bij”, beaamt Wladimir, “bij de kwekerij staat alles klaar en ze redden zichzelf. Natuurlijk hebben we er een structuur voor opgesteld, maar het verbaast ons hoe goed dat gaat. Wel zijn er duidelijke communicatielijnen afgesproken. Eén keer per week evalueren we; als Joris dat heeft gaat het goed. Ik moet dingen niet laten sudderen. En Joël heeft een stagebegeleidster die meekijkt.”

Rustig opbouwen
Félice Heerink van VSO-school Boslust in Ommen fietst af en toe mee om te kijken wat beter kan. Joël’s moeder zag een flyer van JorisBezorgt. De klik tussen Joris en Joël bleek goed. Voor Joël is dit een mooie plek om werkervaring op te doen en te kijken of het werk passend is; voor school is het fijn om de tijd te hebben om een leerling in te werken op een nieuwe stageplek. “Want dat is niet in drie maanden gedaan. Een jaar komt eerder. En als je rustig kan opbouwen is de kans van slagen groter. Ik vind dit een geweldig project, krijg er alleen maar energie van.”
Wladimir Nijenhuis op zijn beurt heeft ook veel geleerd van het avontuur tot nu toe. Joh, het is mijn zwager, dacht hij. Dat regel ik wel. “Mensen hebben mij gewaarschuwd dat het tegen zou vallen. Dat klopt ook. Maar ik haal er wel verbazingwekkend veel voldoening uit, veel meer dan uit mijn werk in de autowereld. Vooral als ik zie welke ontwikkeling Joris doormaakt. Hij denkt mee in commerciële acties en acquisitie. Laatst ging hij met ons mee, een weekje naar Ameland. Na twee dagen zat ‘ie al op de boot terug; hij wilde toch zelf zijn route bezorgen.”

Een stap verder
Barbara Lammertink vond het wel verfrissend dat Wladimir als werkgever zelf niet over subsidie begon. Voor iemand als Joris zijn er binnen zijn gemeente Dalfsen middelen beschikbaar, maar Lammertink adviseerde: wacht daar even mee tot hij wat verdient. Als Joris op een gegeven moment meer uren draait kunnen we misschien iets met loonkostensubsidie, waarmee je weer een stap verder kan. “En inderdaad: er kwamen klanten bij, er komen leveranciers bij, toen er een extra kracht nodig was hebben we helpen zoeken naar Joël. Nu kijken we samen naar een elektrische bakfiets, maar we hebben ook gezocht naar de stichting als beste vorm. Dat vind ik het leukste: we zijn een trap op gelopen zonder het einde daarvan te zien. We kijken wel wat het wordt.”

Bron: Servicepunt werkgevers regio Zwolle

TP3 en 4 hebben een bezoek gebracht aan MODERNA textielservice. Ricardo loopt hier stage en we konden mooi zien hoe het daar allemaal gaat.

moderna3      moderna4


We kregen uitleg over het bedrijf en hebben gepraat over wat een goede werknemer en ook een goede werkgever allemaal moet doen.
Na de uitleg kregen we een rondleiding. Het zijn grote hallen waar allerlei kleding (particulier en bedrijven) wordt gewassen. We kregen een mooi beeld over het bedrijf.

 

moderna      moderna1

        

  

Op vijf februari hebben we met de VSO TP groepen het Rijsmuseum in Amsterdam bezocht. In het museum hebben we een workshop gevolgd en veel schilderijen bekeken. Vier leerlingen uit TP2 hebben een kort verslagje geschreven.

rijksmuzeum3

Naar Amsterdam!

We gingen met de bus naar Amsterdam naar het rijksmuseum
Workshop we hebben een schatkaart gemaakt ook hebben we zelf inkt gemaakt kroontjespen
Nachtwacht is een mooi schilderij

Mark Geertsema

Wij gingen gisten naar Amsterdam met school met de bus we gingen naar rijk museum was leuk we gingen eten wij kregen ook een rond leiding en wij hadden ook een schatkaart gemaakt van de boot naar de VOC.

Sven Veldman

rijksmuzeum4

Ik ging inkt maken en toen onze schatkaart maken met inkt schrijven. Toen gingen wij in de museum toen gingen wij naar de schilderijen kijken toen moesten wij overteken wat we zagen op de schilderijen. Toen gingen we naar de boten en borden en naar de vazen kijken.
En we gingen in de wacht pauze eten en drinken toen we klaar waren toen moesten wij wachten dat wij verder konden gaan toe gingen wij op de bank zitten wachten.

We zaten eerst in de bus toen moesten wij 2 uurtjes zitten maar we dachten dat wij niks mochten eten en drinken maar dat mochten toch wel in de bus en ik zat naast Wendy de heen weg en de terug weg en we gingen kletsen en lekker eten.
En we hebben lekker buiten gespeelt toen we in de bus gingen en dat was ook super leuk en gezellig en ik veel bijna in de bus toen wij naar terug naar school gingen in slaap maar net niet.
En de dag was mooi.

Kelly TP2

Amsterdam 5 februari

We gingen met de bus naar Amsterdam.
Ik vond de schilderijen heel mooi in het rijksmuseum.
En ik heb een echt schilderij van rembrand van rijn gezien. Het gebouw was heel groot en de ramen waren beschilderd.
en we hebben ook nog ons eigen schatkaart gemaakt . met een kronenpen en dat was niet makkelijk om mee te schrijven. en we hebben zelf inkt gemaakt. De gids die ons rondleidde leek zelf wel op rembrand van rijn.
en we waren nog naar buiten geweest en toen kwam de bus der aan en toen gingen we terug.
Ik ben nog op de foto geweest met de schilderijen.
dit was mijn verhaal van Amsterdam .

Silas tp2

rijksmuzeum2