Welkom op de nieuwspagina van de BL groepen.

Alle BW groepen van de Boslust plaatsen hier regelmatig, leuke updates met een of meer foto's. 

In 2007 ontstonden de eerste ideeën voor een Simulatiehuis in Ommen. Er moest een nieuw arbeidstraining-centrum komen, maar we kregen ook het idee om wonen een plekje in het onderwijs te geven want: Wonen, Werken en Vrije tijd zijn belangrijke onderdelen van ons onderwijs, waar we leerlingen voorbereiden op de toekomst.

Na kijken bij een ander simulatiehuis, overleg met de scholen en de woningbouwvereniging was het in april 2009 zover: Het simulatiehuis werd officieel in gebruik genomen. 3 dagen de Maat en 2 dagen Boslust. De bedoeling was en is nog steeds: Wat je geleerd hebt op school met betrekking tot wonen, oefenen in de praktijk! We hadden materialen van de voorbeeldschool, maar zo langzamerhand kregen we onze eigen methodes en kregen we ook steeds meer ervaring wat wel en niet kan.

simulatiehuislogo

In het simulatiehuis doe je klussen die je soms thuis ook wel moet doen, maar toch is het anders. Maar ook is het simulatiehuis een mooie plek om ook je sociale vaardigheden te oefenen: overleggen wie wat doet, een gezellig gesprek voeren etc. Je kunt zelfs een certificaat halen als je een of meerdere onderdelen zelfstandig kunt doen. Heel trots zijn we op hoe we samen met leerlingen en personeel iedere keer weer een beetje mooier maken. En.. wat leerlingen er allemaal wel niet leren.

Omdat dit al 12,5 jaar zo is, vonden wij het tijd voor een feestje. Tijd om het simulatiehuis in het zonnetje te zetten. 31 Mei is na een korte inleiding door de werkgroep Sim-huis, het logo onthult door leerlingen van De Maat (Femke) en Boslust (Loïs). Hierna konden de aanwezige leerlingen, personeel en genodigden genieten van een eetbaar logo en een drankje. Het werd een gezellig samenzijn! We hopen dat dit unieke samenwerkingsproject nog vele leerlingen kan voorbereiden op hun toekomst met betrekking tot ‘wonen’!!

simulatiehuisjubileum

Een flinke trekker met een grote kiepwagen. Jong en oud komen deze grote landbouwvoertuigen regelmatig tegen. Dat is niet eenvoudig hoe daarmee om te gaan. Wij volgden een speciale veiligheidsles. ’Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer’, afgekort VOMOL. 
Hierbij leren de leerlingen meer over hoe ze zich veilig moeten gedragen rondom landbouwvoertuigen.”

Loonbedrijf Koonstra was er met een trekker met een hakselaar, een ploeg, een schudder en een trekker met dumper.
Leerlingen van het Zone.college vertelden over de gevaren. Er werd aandacht besteed aan de dode hoek, hoe groot is de uitzwaai van een ploeg, hoeveel geluid maakt een hakselaar en wat zijn de risico’s in relatie met fietsgedrag.

 

trekker

 

Ten slotte werd er met elkaar nog weer besproken wat de Leerlingen geleerd hebben. Het was een leuke en leerzame ochtend. Voor heel veel leerlingen was het een plezier om ook nog in zo’n grote trekker te mogen zitten!

 

trekker1

 

Eind december 2018 was het voor mw. Arja Meijer 40 jaar geleden dat zij begon aan haar lange loopbaan op Boslust. I.v.m. haar gezondheidsklachten konden wij dit jubileum niet vieren op 8 februari jl., de daarvoor toen geplande dag. Voor vrijdag 29 maart (vandaag) stond nu dit jubileumfeest gepland. In aanwezigheid van haar echtgenoot en haar zoon werd op locatie VSO TP haar 40-jarig Boslust jubileum gevierd.

kunst

 

Aangezien Arja een kunstliefhebster is en dit expressievak ook graag met de leerlingen deelt, is het thema van haar jubileum “Kunst”. Het werd een creatieve dag, de leerlingen van de VSO TP kregen de gelegenheid diverse workshops te volgen. De leerlingen konden kiezen uit de volgende workshops; “kunst maken als een kunstenaar”, “portret tekenen”, “een vorm van mij en jou” en als laatste workshop “een beeld à la Karel Appel”. Elke workshop stond onder leiding van een deskundig kunstenaar uit de gemeente Ommen.

Naast dit programma was er uiteraard ook gebak en iets te drinken voor de gasten en de leerlingen van de VSO TP. Vanuit de OR, MR, collegae Boslust en bestuur stichting Aquila kreeg Arja mooie cadeaus aangeboden. We kunnen terugkijken op een mooie dag.

kunst2

De eerste nestkastjes in de strijd tegen de eikenprocessierups in Ommen zijn vandaag uitgedeeld. De nestkastjes worden door de gemeente verstrekt aan inwoners die eikenbomen in de buurt hebben. De kastjes worden gemaakt door leerlingen van de scholen De Maat en de Boslust bij het ATC op industrieterrein de Rotbrink in Ommen.

Nestdef 1

Overlast

Door verandering van het klimaat en de afname van de biodiversiteit neemt de afgelopen jaren het aantal eikenprocessierupsen toe, en als gevolg daarvan ook de overlast. De afgelopen zomer was er in Ommen veel overlast van de rupsen. De gemeente was daarin geen uitzondering, in heel het land nam de overlast door de harige rupsen sterk toe. Door de grote hoeveelheden rupsen was er meer kans dat mensen met de harige diertjes in aanraking kwamen. Contact met de haren van de eikenprocessierups kan gezondheidsklachten geven, zoals jeuk, pijnlijke huiduitslag en irritatie aan ogen of luchtwegen.

Vijanden

Door het veranderende leefklimaat zijn er steeds minder natuurlijke vijanden die de eikenprocessierups te lijf gaan. Natuurlijke vijanden van de harige rupsen zijn bijvoorbeeld koolmezen. Behalve mezen zijn dat ook vleermuizen, zij eten de nachtvlinders die uit de rupsen komen. Ecologisch bermbeheer en kruidenrijk gras in de plaats van strak gemaaide gazons dragen ook bij aan een natuurlijke bestrijding. Insecten die daarop afkomen, zoals de roofwants, gaasvlieg en sluipwespen parasiteren op de rupsen. De gemeente Ommen gaf afgelopen zomer aan de komende jaren meer te willen gaan doen om de aantallen van deze insecten en vogels te laten toenemen.

Mezen

Koolmezen eten veel rupsen en gaan ook de nesten van de eikenprocessierupsen te lijf. “Door het ophangen van nestkastjes in de buurt van eiken kunnen we proberen dat te stimuleren”, geeft de gemeente aan. De kastjes moeten dan wel op een geschikte plaats worden opgehangen. In de omgeving moet bijvoorbeeld water zijn en schuilplekken, waar de vogels heen kunnen vluchten bij een dreiging.

Oplossing

Het ophangen van nestkastjes niet de oplossing van het hele probleem. Het blijft nodig om de overlast ook te bestrijden met nematoden. Dat zijn microscopisch kleine aaltjes die de rupsen opeten. Op de plekken waar de aanwezigheid van de rupsen een risico voor de volksgezondheid is worden de nesten weggezogen.

Nestkast2

Nestkastjes

Inwoners van Ommen konden tot 31 december vorig jaar online een nestkastje aanvragen bij de gemeente. De kastjes worden zolang de voorraad strekt uitgedeeld volgens het principe: wie het eerst komt, die het eerst maalt. Het ATC aan de Drift heeft 200 nestkastjes gemaakt voor de gemeente. De kastjes kunnen op werkdagen vanaf 8 tot 17 januari tussen 9 en 11 uur worden opgehaald bij het ATC. Bij het kastje krijgen de inwoners een schroef om het kastje mee op te hangen, en een lijst met 9 tips van de Vogelbescherming Nederland, over hoe de nestkastjes het beste kunnen worden opgehangen. De uitgifte wordt gedaan op basis van opgegeven adres.

Bron: Ommenaar

Op dinsdag 30 oktober hebben leerlingen van de Boslustschool uit Ommen een dode hoekles gevolgd. Met het lesprogramma Veilig op Weg leerden de kinderen wat je het beste kunt doen als je een vrachtauto, bus of landbouwvoertuig op straat tegenkomt. Dankzij de inzet van ROVA en een voorlichter van Veilig Verkeer Nederland, kregen de kinderen een leuke les over de dode hoek en andere zaken waar bestuurders van grote voertuigen mee te maken hebben.

Dodehoek1

Veilig op weg

Het lesprogramma Veilig op Weg begint in de klas met een film en een quiz, waarin de kinderen leren wat de dode hoek is en hoe ze veilig kunnen omgaan met grote voertuigen in het verkeer. Ook is er speciale aandacht voor de juiste plek bij een rotonde. Maar het spannendste gedeelte van de les is natuurlijk wanneer de kinderen plaats mogen nemen in de cabine van een echte vrachtauto en zelf kunnen ervaren wat een chauffeur wel en niet ziet.

Oefenen met uw kind!

Verkeer leer je pas echt door het te doen. Verkeerseducatie hoort dan ook niet alleen in de klas. Ook ouders spelen een belangrijke rol. Bespreek af en toe de twee vuistregels met uw kind(eren). 1. Ga nooit naast een vrachtauto staan maar blijf er rechts en ruim achter.

2. Houd meer dan drie meter afstand aan alle zijden van de vrachtauto.

De dode hoek in het verkeer

Chauffeurs van vrachtauto’s, bussen en andere grote voertuigen hebben geen zicht op verkeer rechts naast hun auto en pal voor en achter hun auto. Jaarlijks vallen door ongelukken met de dode hoek rond de 10 doden en enkele tientallen zwaargewonden te betreuren. Het doel van de 'dode-hoek-les' is nul verkeersslachtoffers door de dode hoek van vrachtwagens.

Verschillende maatregelen, zoals spiegels en camera’s op grote voertuigen, maken de dode hoek kleiner, maar lossen het probleem niet helemaal op. Daarom is voorlichting letterlijk van levensbelang, vooral aan de meest kwetsbare verkeersdeelnemers: kinderen.

Veilig op Weg is een initiatief van Veilig Verkeer Nederland en Transport en Logistiek Nederland (TLN) en is mede mogelijk gemaakt door ROVA, de gemeente Ommen en ROV Oost-Nederland.

Dodehoek2

Joris Bezorgt, brengt in Dalfsen bestellingen van groenten van kwekerij "Eef Stel" rond en sinds kort ook brood voor bakkerij van der Most. "Joris Bezorgt" heeft als doelstelling om mensen uit een specifieke doelgroep aan het werk te krijgen.

joris

Al enige tijd loopt onze leerling Joël stage bij de "stichting Joris bezorgt". Het is de bedoeling dat dit een werkplek voor hem wordt. Vanaf oktober brengt hij met een bakfiets bestellingen voor bakkerij van der Most in Dalfsen rond.

Op de site van school, bij de VSO TP staat een artikel met meer informatie over het project. Ook is er een facebook pagina met meer info: facebook.com/jorisbezorgt

joris2

Wil je meer weten over het initiatief of heb je belangstelling voor de brood-bezorg-service? mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.